Świat przypraw jest niezwykle różnorodny i fascynujący, a przyprawy posiadają walory nie tylko smakowe, ale także zdrowotne. Z tych powodów warto go eksplorować; wiele osób nie zdaje sobie zupełnie sprawy z tego, jak bardzo można zmienić smak potrawy po dodaniu nawet jednej szczypty przyprawy, której dotychczas się z różnych powodów nie używało. Wiele przypraw jest znanych, ale używa się ich tylko do wąskich zastosowań; czasem warto to zmienić, a jedną z przypraw, z którymi warto eksperymentować, jest anyż gwiazdkowy.
Magia zaklęta w gwiazdkach.
Anyż posiada silny, charakterystyczny aromat, doskonale znany miłośnikom grzanego piwa i przyprawianych herbat smakowych. Suszone owoce anyżu, mające kształt gwiazdek, można z powodzeniem stosować w kuchni do przyprawiania mięs, w szczególności drobiu. Co więcej, anyż gwiazdkowy bardzo korzystnie wpływa na trawienie i jest od wieków używany w charakterze środka, który łagodzi bóle brzucha. Zarówno cały, jak też zmielony, powinien znaleźć się w każdej kuchni.